De omgeving

Het bos rond het landgoed Nijenburg, ook wel Heilooƫrbos genoemd, ligt op de strandwal van Limmen naar Alkmaar. Ongeveer 4.000 jaar geleden vormde deze wal de bescherming tegen de zee. Later, toen de zee een stuk westelijker lag, vormde de hoge, zandige wal tussen de natte strandvlakten met zijn kwelders een aantrekkelijk woongebied. Hoewel men in de loop der eeuwen heel wat van de oorspronkelijke 'duintjes' heeft afgegraven, ligt het bos nog aanzienlijk hoger dan de omliggende polders.

Het huidige Heilooƫrbos stamt uit het begin van de 18e eeuw. Al in de middeleeuwen was het een dicht bebost gebied, maar in 1573 werd het oude bos gekapt tijdens het beleg van Alkmaar. Daarna is de grond in gebruik gekomen voor de landbouw. De grens van de kleine akkertjes uit die periode werd gevormd door lage walletjes. Door het gehele bos heen zijn hier en daar nog de resten te zien van deze wallen.

In het begin van de 18e eeuw is het huidige bos aangeplant in verband met de bouw van het landhuis Nijenburg dat aan de oostzijde van de Rijksweg ligt. Het huis werd omgeven door een parkaanleg in Franse stijl met statige bomenlanen die tot vandaag de dag herkenbaar zijn. De rest van het bos werd gebruikt om in te wandelen en voor hakhout.

Het bos is erg gevarieerd: op sommige plaatsen is het zo dicht dat je je weg moet zoeken tussen overhangende takken, op andere plaatsen loop je ruim tussen de beuken door.

 

Kaasmarkt Alkmaar

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593 en wordt nog steeds gehouden.

Jaarlijks bezoeken zo'n honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement !  De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Komt u met een groep? Neem dan eerst even contact op met de VVV of kijk op kaasmarkt.nl.

 

Egmond aan Zee
is een dorpje gelegen in het midden van de duinen en pal aan zee. Hiermee is Egmond aan Zee een paradijs voor zonaanbidders, wandelaars en fietsers. Wie eenmaal in de Egmonden geweest is, keert er weer. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Het voormalig vissersdorp is gastvrij en gezellig. Slenter eens lekker langs de winkeltjes en terrassen naar de vuurtoren en boulevard en zie de zon in de zee zakken. Dwaal eens over de zeereep naar een van de beschutte zandpaadjes in het omringende duingebied en zoek de weg terug.

 

 

bos
  kaasmarkt klein
  strand klein